büszke vagyok arra, hogy mások fájdalma nem okoz nekem örömet

harmónikus reinkarnáció

harmónikus reinkarnáció

harmónikus reinkarnáció

harmónikus reinkarnáció, kapcsolódó értékrend

2024. január 29. - harmonikusreinkarnacio

Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogy mit tartunk jónak, rossznak, illetve mi az, amivel kapcsolatban szerintünk nehéz ítélkezni.
Itt most nem a következő életről írunk, hanem inkább a jelenlegiről, viszont azt már említettük korábban, hogy a mi gondolkodásmódunknak nem az a lényege, hogy a következő életben higgyünk, hanem az, hogy rendesek legyünk másokkal, vagy legalább békében legyünk másokkal, ez pedig a jelenlegi életünkhöz (is) kötődik, ezért beszélünk a jelenlegi életünket érintő dolgokról is.

Amit jónak tartunk

Tanulás

Tanulj, ha megteheted. Akár munka mellett is. Ne nyugodj bele abba amit az iskola befejeztével elértél, lehet később is fejlődni, akár lassan is. Hogy mit, arról jókat lehetne vitatkozni. Nyelvvizsga, jogosítvány, számítógépes ismeretek, ezek mindig jól jöhetnek, persze az sem hülyeség ha megtanulsz főzni. Hogy filozófiát érdemes-e tanulni, na arról nem vitatkozunk senkivel :)

Mi van akkor, ha valaki nem teheti meg, hogy tanuljon, vagy nem jó a tanulásban?
Hiszünk abban, hogy minden ember számára van valami, amiben kreatív tud lenni, és amivel jót tud tenni más embereknek, a világnak. Tipikus példának szokták mondani azt, hogy ültess egy fát, bár ez talán azért nem túl jó példa, mert sok fát ültetnek, ami aztán kiszárad. De például lehet örökbe fogadni állatokat, menhelyes kutyákon, macskákon nagyon sokat lehetne segíteni.

Sport, mozgás

Nem lehet azzal vitatkozni, hogy a sport jót tesz szinte mindenkinek. Most ilyen szélsőséges esetekbe ne menjünk bele, hogy valakit az edzője bántalmazott, mert ez nem a sport hibája.

Persze ez sem elvárás, hogy mindenki sportoljon, például sajnos vannak olyan betegségek, amiket csak olyan gyógyszerekkel lehet kezelni, amik leszedálnak, és amik mellett nem lehet sportolni.

Munka

Ha teheted, legyen munkád. Arról persze jókat lehetne vitatkozni, hogy mi a jobb, a tanulás, vagy a munka, mert talán ha valaki rászán pár évet a tanulásra, akkor utána jobb munkája is lehet. Viszont a munka azért fontos, mert a legtöbb ember nincs olyan helyzetben, hogy megtehesse, hogy egy életen át ne dolgozzon, és minél többet nem dolgozik valaki, egy darabig ez lehet, hogy kényelmes, de egy idő után viszont sokkal nehezebb lesz majd munkába állni, ha az ember sokáig nem dolgozott.
Illetve nagyon jó érv a munka mellett, hogy aki dolgozik, annak stabilabb az élete, mintha nem dolgozna, és nehezebben kallódik el.

Sajnos itt is meg kell jegyezni, hogy vannak olyan emberek, akik annyira betegek, hogy nem tehetik meg, hogy dolgozzanak. Sok okosat nem lehet erre mondani, reméljük, hogy egyszer majd olyan fejlett lesz az emberi társadalom, hogy lekűzdje, megelőzze az ilyen betegségeket.

never_discourage.jpg

Legyen a tudás ingyenes

Legalább az iskolai, egyetemi tananyagok legyenek elérhetőek bárki számára. Noha manapság nem valami divatos vagy menő tanulni, kevesen csinálnak olyat, hogy például munka mellett beülnek egyetemi előadásokra, vagy egyetemi tananyagokat olvasnak, azért jó lenne, ha a lehetőség mégis meglenne rá.

Űrkutatás, űrutazás népszerűsítése

Néhány évtizede a mai időkre marsutazást, holdbázist képzeltek el az emberek, ehhez képest manapság igencsak csökkent az űrkutatás és a természettudományok iránti érdeklődés. Persze ez nem csak az egyszerű átlagpolgárok miatt van, jó eséllyel, ha nem ért volna véget az USA és Szovjetunió közti űrverseny, akkor ma is jobban érdekelné az embereket a téma.
Mindenesetre úgy gondoljuk, hogy ma is jobb lenne, ha sokkal többen foglalkoznának ezzel a témával.

retrofuture.jpg

Sokszor elhangzik az az érv, hogy ameddig a Földön nem tettünk rendet, addig ne gondolkozzunk holdutazásban vagy marsutazásban, esetleg más bolygók, holdak kolonizálásában. Ellenérvek:

  • jó eséllyel soha nem lesz olyan, hogy a Földön teljesen rendet tesz az emberiség, jó kérdés például, hogy a szegénységet el lehet-e valaha tüntetni az emberiségből, szóval ha más bolygók kolonizálásával addig várunk, amíg rendet tesz az ember a Földön, akkor lehet, hogy ez a várakozás az örökkévalóságot fogja jelenteni
  • minél több ember él, annál nagyobb az esélye annak, hogy születnek zsenik, akik segítik az emberiség fejlődését, ha más bolygókat kolonizálna az emberiség, akkor sokkal több ember élhetne
  • a Földi energiahordozók végesek, más bolygókon, holdakon újabb energiaforrásokat találhat az ember, esetleg a meteoritbányászat is segíthet ezen
    vajon mi fog történni az emberiséggel, ha feléli a Földön elérhető energiahordozókat, mint például az kőolaj, vagy a földgáz? fenntartható marad a jelenlegi infrastruktúra? vagy fenntarthatóak maradnak az ekkora lélekszámú országok, társadalmak?
  • ha bekövetkezne egy űrbéli katasztrófa (például meteorbecsapódás), akkor ha több bolygón élne az ember, kevésbé lenne esélyes az emberiség kihalása vagy technológiai, társadalmi visszaesése
  • idővel (habár nagyon sok idővel) a Nap vörös óriássá változik és ez valószínűleg a Földi élet teljes kipusztulását jelenti majd, ezen talán még a Hold vagy a Mars kolonizálása sem segít, csak a csillagközi utazás, más naprendszerek meghódítása (erről az űrkutatók is vitatkoznak, hogy lehetséges-e, egy biztos, ha nem foglalkozunk vele, nem szánunk rá energiát, akkor nem lesz fejlődés ezen a téren)
  • az univerzum tágul, idővel sokkal messzebb lesznek egymástól a galaxisok, és talán egyszer emiatt már lehetetlen lesz a galaxisok közti utazás, minél hamarabb próbál ebben fejlődni az emberiség, annál több eséllyel tudunk más galaxisokat meghódítani
  • habár sokan mondják, hogy jelenleg az emberiség rosszat tesz a természetnek
    egyrészt ha a Földi élet kihalna, akkor természet sem lesz többé, és ezen csak az emberiség tud változtatni, hiszen az emberiség tudna más bolygókat kolonizálni, és ezzel a természetet is átmenekíthetné egy másik bolygóra
    másrészt lehet, hogy az emberiség fejlődése során kitalál majd olyan technológiákat, amivel úgy tudja ellátni magát, hogy kevesebbet árt a természetnek

Biológiai, genetikai fejlődés fontossága

A biológiai, genetikai kutatásokra is nagy szükség lenne. Talán meg lehetne előzni azt, hogy sok ember egész életében fogyatékossággal, betegséggel éljen, illetve jobb adottságokat adhatna az emberiség az egyes embereknek.
Sok ember megvetendőnek tartja az embereken végzett genetikai kutatásokat, sőt, a génmódosított növények használatát, fogyasztását is. Pedig gondoljunk csak bele, már csak egy szárazságtűrőbb haszonnövény kifejlesztése is mekkora segítséget nyújthatna a szegénység és az éhezés lekűzdésében.

Bocsánatkérés

A bocsánatkérést manapság sok ember megalázkodásnak tekinti. Szerintünk ezzel kapcsolatban az embereknek nagyon át kellene értékelnie a gondolkodásmódjukat. A bocsánatkérést az egyik legszebb emberi cselekedetnek kellene tekinteni, mindentől függetlenül. 

Sokan azt gondolják, hogy az emberek csak akkor szoktak bocsánatot kérni, amikor kiszolgáltatott helyzetben vannak és a szánalomra apellálnak. De ez nem így van. A bocsánatkérés bármilyen helyzetben egy nem kötelező döntés, és aki megteszi, az erős ember, és becsülendő tettnek kéne tekintenie a bocsánatkérést mindenkinek.

Amit rossznak tartunk

A tudománytól való elfordulás

Bármilyen okból kifolyólag. Számtalan dolog van az életben, amit a tudomány helyett lehetne bírálni, például a túlzott gazdagság, pazarlás, környezetszennyezés, háborúk, fegyverkezés, de nem kevés ember van, aki mégis a tudományt választja célpontjául.

Gondoljunk csak arra, hogy fegyverkezésre nagyságrendekkel több pénzt költenek.

nasa_vs_military_budget.jpg

Vallási okokból

A vallásnak és a tudományt képviselőknek nem szabadna egymást kritizálniuk. A vallás és a tudomány teljesen más dolgokra keresi a választ.

Összeesküvés-elméletek

Bár vannak olyan összeesküvés-elméletek, amiket mi sem tartunk teljesen hülyeségnek, ilyen például a tervezett elavulás, de például nem tudjuk megérteni, hogy milyen sok ember hisz például abban, hogy a holdraszállás nem történt meg. Illetve azt nem értjük, hogy aki nem hisz benne, az miért nem olvas utána. Számtalan érv van már az interneten, kezdve azzal, hogy ha nem történt volna meg, akkor ahhoz Szovjetuniónak lett volna 1-2 szava, illetve annyian dolgoztak rajta, hogy biztos kiderült volna, ha csalás lett volna.

Van egy olyan érv is, hogy a számlákat akkor is be lehet fizetni, ha valaki abban hisz, hogy a Föld lapos (oké, ilyen emberből azért kevés van), mi csak elmondtuk, hogy rossznak tartjuk. Meggyőzni nem igazán lehet az összeesküvés-elmélet hívőket, főleg, ha nem olvasnak utána az adott témáknak.

Persze olyan is van, ami jó eséllyel nem derül ki soha. Például, hogy ki ölte meg Patton tábornokot, JFK-t, vagy Olof Palme-t, viszont ezek nem vezetnek a tudomány tagadásához.

Sok ember hülyének tekint sok embert

hulye_meme.jpg

Rengeteg helyen látni az interneten, hogy "mennyi hülye van", azt viszont nagyon ritkán látni, hogy valaki beismerné saját magáról, hogy hülye.

Jó eséllyel ez inkább azt jelenti, hogy az emberek szeretnek hülyének tekinteni másokat, pedig hát ugye ott van az az érv, hogy tévedni emberi dolog. Számtalan dolog miatt csinálhat valaki hülyeséget, ami külső szemmel érthetetlen lehet, ha viszont valaki benne lenne abban a helyzetben, akkor talán megértené.

Sok ember (főleg a fiatalok), azt tekintik követendőnek, ami menő

Legyen az szinte bármi. Ha a köpködés a menő, akkor sokan azt tekintik követendőnek, ha a bullying a menő, akkor pedig azt.

Nem igazán látunk olyat, hogy például egy iskolában az lenne a menő, ha egy szerencsétlen, "lúzer" gyereket felkarolnának az osztálytársai, és segítenének rajta.

Ezzel kapcsolatban jó lenne fellépnie a médiának vagy akár a politikusoknak. Esetleg az iskoláknak és a tanároknak.

Iskolákban például ki kéne plakátolni a bullyingról alapvető információkat, esetleg létre kéne hozni segélyvonalakat. Akár öngyilkosságokat is meg lehetne így előzni.

Lenézni az egyszerű munkásokat, vagy lenézni a diplomásokat?

Manapság már mindenütt azt látni az interneten, hogy aki diplomás, az lehet hülye, vagy szemét. Olyat ritkán látni, hogy a diplomás emberek lenézik a nem diplomás embereket, szóval ezzel kicsit átestünk a ló túloldalára és ma már lehet, hogy inkább a diplomásokat kellene védeni, mert annyian támadják őket.

Szerintünk sem az egyszerű munkásokat, sem a diplomásokat nem szabadna lenézni.

Emberek megbélyegzése, lejáratása

Ha valaki óriási bűnt követett el, szerintünk azzal elég foglalkoznia a rendőrségnek, és bőven elég büntetés neki a börtön, vagy amit a börtönben kap érte.

Viszont például nem ítélnénk el valakit például olyasmiért, hogy feltett magáról meztelen fotókat, esetleg home videókat közösségi oldalakra vagy társkeresőre (ami manapság gyakori téma), hiszen ezzel tulajdonképpen nem ártott senkinek.

Hogyan gondolkozzunk róla?

Siker

Számtalan motivációs előadás van arról az interneten, hogy hogyan legyél sikeres. De vajon mi a siker? Csupán csak az, ha valaki eléri a céljait?

Lehet a siker rossz? Az erősebb győz, bármilyen jó vagy rossz dolgot is képviseljen? A történelmet a győztesek írják, bármi is legyen a győztesek álláspontja?

Egyszer valaki azt mondta, hogy a totális győzelemtől kezdve a békeszerződés kiharcolásáig minden tekinthető sikernek.

Szerintünk fontos, hogy a siker mindig olyan siker legyen, amitől másoknak jobb lesz, vagy legalább ami nem rossz másoknak.

Az számít, hogy ki mondja, és nem az, hogy mit mond?

Ebben a dologban több verzió létezik.

Például ha mondjuk egy cikk szerzőjéről kiderül, hogy pl. meleg vagy zsidó, és ezzel támadják, mert ez valaki szerint megvetendő. Mi ezt nem tartjuk megvetendőnek.

Például ha mondjuk egy cikk szerzőjéről kiderül, hogy bolti lopást követett el, és valaki azt állítja, hogy aki lopott, annak igaza sem lehet. Erről azt gondoljuk, hogy a lopásnak semmi köze a cikkhez, ettől még a cikkben lehetnek jó gondolatok.

Most jöjjön néhány nehezebb példa.

Például valaki erkölcsökről ír, de kiderül róla, hogy szívesen kivégezne bizonyos népcsoportokat, kisebbségeket. Ez hiteltelenné teszi? Valószínűleg igen.

Például ha valaki ír egy tök érdekes cikket, de kiderül róla, hogy sorozatgyilkos, vagy gyermekmolesztáló, attól még a cikk érdekes marad? Erre szerintünk nehéz választ adni, talán nem is lehet.

Illedelmek

Tartsuk-e magunkat az illedelmekhez? Például rossz-e, ha mondjuk egy régi ismerősnek nem köszönünk az utcán?

Ezzel kapcsolatban az a baj, hogy ha nem is bántásból nem tartjuk magunkat az illedelmekhez, ez a másik fél számára nehezen derül ki, könnyen gondolhatja, hogy lenézésből, bunkóságból tettük.

Háború

Vajon létezik-e jó háború? Létezik-e olyan háború ami jó cél érdekében történik?

Erre jó eséllyel a legtöbb ember azt mondaná, hogy nem.

De például ha van egy olyan ország, ahol börtönbe, munkatáborba küldenek olyan embereket, akik nem osztják az uralkodók nézeteit, esetleg ellene szólalnak fel, akkor egy ilyen ország megtámadása, elfoglalása felszabadítás?

Vagy ha mondjuk van egy olyan elmaradott törzs, ahol gyerekeket áldoznak fel a jobb időjárás érdekében, akkor feljogosítva érezheti-e magát egy fejlettebb ország, hogy ennek a törzsnek a működésébe beleszóljon?

Sokan biztos azt mondanák, hogy nem, mivel egy ilyen törzsben ez az élet rendje és kész. Csak hát ezzel az a baj, hogy ezt mindig olyan emberek mondják, akik nincsenek ilyen áldozatok szerepében, és tudják, hogy jó eséllyel nem is lesznek.

Béke

Ha a háborúval kapcsolatban azt a kérdést tettük fel, hogy van-e jó háború, akkor adja magát, hogy a békével kapcsolatban pedig azt a kérdést tegyük fel, hogy van-e rossz béke.

Magyarként egyértelműen sokaknak Trianon juthat eszébe.

De gondoljunk arra is, hogy akár egyén-egyén közti békéről is szó lehet. Például ha egy szerencsétlen, tehetetlen gyereket bullyingolnak az iskolában, az vajon milyen áron tud kibékülni azokkal, akik szivatják? Védelmi pénz? Vagy ha olyan dolgokat kérnek tőle, amiket amúgy nem tenne meg (például, hogy szóljon be a tanároknak)? Jó béke az ilyen?

Drogok

Itt most abba ne menjünk bele, hogy a füvet, a könnyűdrogokat és a nehézdrogokat mennyire helyénvaló egy kalap alá venni. Sőt, abba sem, hogy az alkohol nem ritkán agressziót hoz ki az emberekből, a drogok pedig csak lenyugtatnak (ezt nem mi állítjuk, hanem sokszor hallani ilyen véleményt) .

A lényeg, hogy sok drog, köztük a fű is hosszútávon súlyos mentális betegségeket okozhat. Aki huzamosabb ideig, rendszeresen él a drogokkal, lehet, hogy majd egyszer egész életében gyógyszereket kell szednie, amiktől belassul, ügyetlen lesz, és például elhízik. Munkát is sokkal nehezebb lesz így találni. Sok volt droghasználó nem fogja tudni eltartani sem magát, örökre segítségre szorul, kiszolgáltatott lesz, és jellemzően nem fogják megsajnálni az emberek. 

A mi véleményünk: aki teheti, kerülje a drogokat. Keveset se, és akkor sem, ha úgy érzi, bármikor le tudná tenni.

Alkohol

Itt most nem az a lényeg, hogy az alkoholt hasonlítgassuk a drogokkal, illetve, hogy arról vitatkozzunk, hogy drognak számít-e. 

Mindenki tudja az alkoholról, hogy sok ember életét tönkreteszi, és sok hajléktalan is az alkohol miatt lett hajléltalan. Az sem ritka, hogy házasságokat, barátságokat, emberi kapcsolatokat tesz tönkre az alkohol. És nem, nem fogják azt mondani az emberek, hogy persze, csak beb*sztál, tudjuk, hogy józanul nem ilyen vagy. 

Nem is kell rendszeresen inni, egy alkalommal is megcsúszhat a dolog. Például valaki annyira leissza magát, hogy a világáról nem tud, jó ötletnek tűnik egy szórakozóhelyen bedobni egy sörösüveget a tömegbe. Erre akár az elkövető élete is rámehet (börtönbe kerülhet, illetve nem kis lelki teher ha valakinek maradandó sérülést okoz) , és nem, itt sem fog senkit érdekelni, hogy "dehát nem voltam magamnál, az alkohol beszélt belőlem".

Kiszolgáltatottá is tehet az alkohol, például kirabolhatnak, rábeszélhetnek olyanra, amit józanul nem tennél meg, ha látják, hogy már nem fogod fel mi zajlik körülötted.

Sok ember van, aki úgy indít, hogy najó, elmegyek a haverokkal egy pár sörre, aztán ha eléraknak valami töményet, pár sör után már azt is legurítja. 

Az alkohol egy random generátor, sosem lehet tudni mikor csúszik be a baj. 

A gond az, hogy nem lehet manapság azt mondani, hogy valaki soha ne igyon többet, illetve betartani is sok embernek nehéz. Pedig a legjobb ez lenne. 

Az alkoholnál még a cigi is jobb, az is tönkreteszi az egészséget, de legalább nem leszel tőle hülye.

Ittas vezetés

Lehet érveket felhozni, hogy más országokban meg lehet inni pár sört, meg hogy tudsz részegen vezetni, meg hogy óvatosan vezetsz, lassan mész. De ha egyszer igazoltatnak, elveszted a jogosítványod (akár 1-2 sör elfogyasztása esetén is), rengeteg pénzt kell miatta fizetned (a jogosítvány újra megszerzése miatt is) , és évekig elvehetik a jogsit. Ügyvédek sem tudnak segíteni, ilyenek a szabályok, törvények. 

Kerüld az ittas vezetést, akkor is, ha tudsz ittasan vezetni, és akkor is, ha csak közelre kell menned. 

Adatvédelem

Szerintünk az adatvédelemnek például úgy kéne kinéznie, hogy bármilyen fotó készül rólam, én annak a létezéséről bármikor dönthessek, és ezt a témát nagyon szigorúan kéne kezelniük a hatóságoknak. Az egész interneten bárhol legyen olyan funkció, amivel jelezni lehet, hogy egy rólam készült képet el szeretnék távolítani. Amíg a jogászok meg a hatóság széttárja a kezét az ilyen esetekben kapcsolatban, addig szerintünk nem érdemes adatvédelemről beszélni.

Érzelmek nélküli szex

Sokan elítélik, pedig ha mindkét fél benne van, akkor azzal nem ártanak senkinek. Persze jobb az, ha valakinek megadatik az érzelmes szex, illetve egy teljes értékű kapcsolat, de mi nem tartjuk megvetendőnek, ha valaki ebben a dologban a ha nincs ló, jó a szamár is elvet alkalmazza.

Pornó

Csak akkor van baj vele, ha valaki, akiről kikerült kép vagy videó az nem egyezett bele. Illetve akkor is el lehessen távolítani, ha valaki később megbánja.

Bár egyébként mindenkit arra bíztatunk, ha egy mód van rá, inkább élőben szexeljen, mert az az egészséges, és talán a depresszió, vagy egyéb viszonylag kezelhető mentális betegségek esetén is sokkal jobbá teszi a helyzetet egy jó párkapcsolat.

A pornónak számtalan negatív hatása van. Például sok ember hajlamos topmodellekre maszturbálni, és így idővel megszokja, hogy csak kifogástalan kinézetű, testi adottságú embereket lát, és élőben is ez lesz a mérce.

Ezzel kapcsolatban idézet egy blogból:

"A pornográf képek és videók ugyanis arra állítják be az agyat, hogy az ott látottak jelentsenek izgalmat, így tulajdonképpen a szexuális izgalom a pornóhoz asszociálódik. Mikor azonban hús-vér partnerrel lehetnél együtt, akkor hiába vagy képes itt is a kielégülésre, az élmény kevésbé lesz intenzív, mint annak, aki partnerével élte meg már a legelső szexuális élményét is."

forrás: std.hu - pornó hatása

Nemi betegségek

Tipikus tévhit, hogy csak az lesz nemi beteg, aki össze-vissza szexel mindenkivel. Persze, nyilván akkor van rá több esély, de alapvetően egy embertől is el lehet kapni, és senkinek nincs a homlokára írva. Gondoljunk csak bele, egy szifilisz esetén előfordulhat, hogy az első jelek akár csak 6 hét elteltével jelentkeznek, addig pedig az illető sem biztos, hogy tudja magáról, hogy mi a helyzet. Nem csak rosszindulatból lehet egy nemi betegséget átadni valakinek, hanem szerencsétlenségből is.

Mi azt gondoljuk, hogy a nemi betegség szinte minden esetben egy szerencsétlenség, amit sajnálni kell, és nem vádolni kell a másikat, hogy biztos össze-vissza szexelt mindenkivel. Szerencsére manapság a legtöbb nemi betegséget lehet gyógyítani.

Vegánok

Bevalljuk őszintén, mi még sosem tapasztaltunk olyat, hogy a vegánok gyilkosnak neveznének nem vegánokat, vegánokat kigúnyoló vagy lenéző tartalommal viszont tele van az internet.

Mi nem vagyunk vegánok. Ha egy vegán azt állítaná rólunk, hogy gyilkosok vagyunk, nem állnánk le vele vitatkozni, és nem sértődnénk meg, nem utálnánk ettől a vegánokat.

De miért utálják annyian a vegánokat? Hiszen nagyon kevesen vannak. Még a nyugati országokban is esélytelen, hogy belátható időn belül annyian vegánok legyenek, hogy a vegán termékek kiszorítanák a nem vegán termékeket.

Kétség kívül az is egy érv, hogy növényeket a nem vegánok is esznek, így tehát azért elítélni valakit, mert csak növényt eszik, szerintünk hülyeség.

Abban nem vagyunk jártasak, hogy megmondjuk, hogy egy állat felhízlalásához több víz, több növény szükséges-e, mint mondjuk növényi ételek előállításához. Ha valaki szakértő ebben, szívesen fogadjuk a válaszát kommentben.

Annyiszor láttuk már, hogy azzal viccelődnek az emberek, hogy a vegánok füvet esznek, de ha ez tényleg érdekli őket, egyszer-kétszer menjenek már be egy vegán étterembe, és próbálják ki az ottani kajákat. Vannak köztük egész jók.

Tény, hogy sok kultúrában eltérő, hogy milyen állítot esznek vagy nem esznek meg az emberek, és az egyik kultúra általában nagyon nem szokta megérteni a másikat. Mi itt Magyarországon például el nem tudjuk képzelni, hogy lehet kutyákat vagy rovarokat enni.
Persze lehet azt mondani, hogyha egy kultúra elítéli, hogy egy másik kultúrában egy bizonyos állatot megesznek, akkor ennyi erővel minden állít elfogyasztása ellen lehetne érvelni... bár ettől az értől jó eséllyel nem sokan lesznek vegánok.

Az is igaz, hogy annak ellenére, hogy megölt állatok húsát fogyasztjuk, az sem mindegy, hogy az az állat milyen körülmények között éli le az életét. Nyilván teljesen más ha egy állat az egész életét egy dobozban tölti le, ahol meg sem tud mozdulni, vagy ha egy tanyán.

Melegek

Nyilvánvalóan ha az a hitvallásunk, hogy az egymásnak okozott fájdalmat ott kell csökkenteni, ahol lehet, akkor nem ítéljük el a melegeket.

Annyiban viszont nem egyezik meg a gondolkodásunk a liberálisokéval, hogy mi a melegséget egy nehezítő tényezőnek tekintjük valaki életében. Főként azért, mert sok országban durván elítélik, és kis hazánkban is sok az olyan ember, aki durván elítéli.

A régi korokban talán azért ítélték el annyira a melegeket, mert fontos volt, hogy gyerekek szülessenek, főleg például amikor bizonyos akkor még gyógyíthatatlan betegségek (pl. pestis) rengeteg ember halálát okozták. Ma viszont túlnépesedés van, úgyhogy ma ez nem érv. Sőt, vannak olyan heterók, akiknek nem lesz gyerekük. Tulajdonképpen ilyen szempontból ők egyenlőnek tekinthetők a melegekkel.

Viszont szerintünk fontos, hogy bizonyos dolgokat ezzel a témával kapcsolatban elkülönítsünk egymástól. Ezek például: melegfelvonulás, gyerekek örökbe fogadása melegek által, nemváltoztató műtétek, ha egy meleg bepróbálkozik egy heterónál, ha egy meleg reklámozza azt, hogy meleg, vagy divat-e melegnek lenni.

Melegfelvonulás

Az a baj vele, hogyha valahol már megtartották, akkor a megszüntetése kétség kívül szimbólikus vereségnek lenne tekinthető a melegek számára.

Szerintünk jó lenne, ha nem lenne rá szükség, főleg azért, mert kis hazánkban is indulatokat kelt.

Bár mondjuk egyszer valahol olvastunk egy olyan érvet, hogy ez mindösszesen egy nap egy évben, ha valakit ez annyira zavar, aznap ne menjen ki az utcára, egy napot csak ki lehet így bírni. Ezzel az érvvel egyet tudunk érteni.

Örökbefogadás

Bár nem szólhatunk bele mások döntésébe, és nem is azt mondjuk, hogy elítéljük, de mi nem tartanánk követendő példának, főleg azért, mert Magyarországon jó eséllyel csúfolnának, kiközösítenének egy ilyen gyereket.

Nemváltoztató műtétek

Elenyésző azok száma, akik ilyesmit akarnak, ezért felesleges tőle félni.

A melegek ismerkedése

Heterók tudnak úgy ismerkedni, hogy egy szórakozóhelyen, vagy akár egy buszon odamennek a másik nemhez, és megpróbálnak vele szóba elegyedni. A melegeknek ez nem adatik meg. Ha valaki mégis megpróbálja, azt bátornak tartjuk, főleg azért, mert csúnya reakció is lehet ennek a vége. Szerintünk ha egy meleg bepróbálkozik egy heterónál, arra simán csak nemet kell mondani, mindenféle sértegetés nélkül.

LMBTQASDF+ lobby, illetve a melegség reklámozása

Szerintünk nem kell, bár nem is tilos reklámozni a melegséget, de ehhez két dolgot meg szeretnénk hozzátenni.

Egyrészt szerintünk olyan dolgot érdemes reklámozni, vagy olyan dologra érdemes kiélezni valakinek a személyiségét amiről tehet, nem pedig valami adottságra. Például ha jó tanuló, vagy ha szeret számítógépekkel foglalkozni, vagy ha szereti a sci-fi-t, és hasonlók.

Másrészt pedig azt, hogy nem csak kisebbségek védelmére kéne kiélezni az ilyen szervezeteket, hanem például az egyes egyének védelmére is, mint például a bullying elleni véleménnyilvánításra, a hajléktalanok megsegítésére, vagy bármilyen bajba került ember (pl. mentális betegségben szenvedő) felkarolására.

Divat-e melegnek lenni

Határozottan nem. Régen tilos volt, börtön vagy halálbüntetés járt érte, így nem csoda, hogy nem merték annyian bevallani. Sőt, internet sem volt, ha valakiről kiderült, legfeljebb a falu tudott róla, ahol élt, illetve facebook sem volt, nem lehetett róla posztolni, így amint meghaltak azok, akik pletykáltak róla, el is felejtődött a dolog.

Pedofília

Nagyon kényes téma. És az a baj vele, hogy bárki, aki nem azon a véleményen van, hogy végezzük ki, vagy kínozzuk meg őket, azt vagy szintén pedofilnak tekintik sokan, vagy pedig megvádolják azzal, hogy a pedofilokat szeretné védeni.

Szerintünk két dolgot mindenképp meg kell különböztetni. Mégpedig azt, hogy önmagában a pedofília egy adottság, egy tulajdonság (amit egyébként egy óriási büntetésnek tekintünk az élettől), de teljesen más az, amikor valaki gyerekeket bántalmaz, molesztál, vagy megpróbálja őket szexuális közösülésre rávenni.

Volt az a "vicc", hogy lehet-e más a pedofília? Szerintünk igen. Önmegtartóztatással. Illetve reméljük, hogy a jövőben az emberiség kifejleszt valami genetikai, vagy például agyműtéti megoldást (nem lobotómiára gondolunk), amivel a pedofíliát el lehet tüntetni, és aki valaha pedofil volt, nem pedofilként teljes életet élhetne.

Szerintünk fontos még az, hogy a pedofiliát a homoszexualitással sose említsük egy lapon. Két különböző dolog.

Ja és reméljük, hogy a pedofilok életét senkinek nem kell következő életében átélnie.

Öngyilkosság

Az öngyilkossággal kapcsolatban több gondolatot is le szeretnénk írni.

Egyrészt ha már a gondolkodásmódunk egyik alappillére a következő élet, ha valaki az öngyilkosság közelébe kerül, mindenképp gondolnia kell arra, hogy vajon mi lesz utána, és sajnos el lehet képzelni, hogy sokkal rosszabb lesz, még akkor is, ha nem következő életben gondolkodunk.
Ezzel kapcsolatban persze meg kell jegyezni, hogy nem csak akkor lehet a halál után rosszabb, mint az életben, ha létezik menny vagy pokol, vagy ha virtuális világban élünk, hanem akkor is, ha a következő életünkben egy véletlenszerű ember életét éljük át. Bár az utóbbi esetben ez az öngyilkosságtól függetlenül is megtörténhet. Mindenesetre sajnos azt kell, hogy mondjuk, hogy a jelenlegi életünk a bizonyosság, és ha van utána bármi is, az pedig bizonytalanság, ami esetén sajnos benne lehet a pakliban az is, hogy rosszabb lesz.

Megvetendő-e az öngyilkosság? Szerintünk nem, vagy legalábbis nem minden esetben. Képzeljük el, hogy valakinek olyan mentális betegsége van, amivel egyszerűen tényleg nagyon szenvedés az élet. Ebben az esetben az illető érthető hogy öngyilkosságon gondolkozik, bár ez a téma talán inkább átnyúl az eutanázia témájába.

Szerintünk bárki megtudja valakiről, hogy öngyilkosságot tervez (ennek azért szoktak jelei lenni), annak kötelessége az illetőn segíteni, legalább annyiban, hogy tudomására hozza, hogy lelkileg számíthat rá.

Az is fontos, ha lehet, akkor az ember életében legyenek lelki kapaszkodók. Ha például valakinek van valamilyen célja az életben, akkor hátha az még a nehéz helyzetekben is visszatartja az öngyilkosságtól.

Halálbüntetés

Az elmúlt századokban milliókat meggyilkoltak nemzetiségi, vallási vagy egyéb adottsági alapon. Nem csoda, hogyha ez akkor eszébe jutott embereknek, akkor ma is szeretnek egyes emberek azzal jönni, hogy ők halálbüntetésre ítélnének ilyen meg olyan embereket.

Mi azt gondoljuk, hogy a halálbüntetés legyen választható, abban az esetben, ha valaki életfogytiglanig vagy sokáig börtönbe kerül.

Egyéb

Nyilván főként az interneten gyakran felmerülő témákkal kapcsolatban írtunk, és lenne még bőven, amivel kapcsolatban lehetne. Idővel talán fogunk is, illetve az is lehet, hogy az itt leírtakat átfogalmazzuk. Elvégre nem tartjuk bűnnek, ha valakinek a véleménye idővel változik.

A bejegyzés trackback címe:

https://harmonikusreinkarnacio.blog.hu/api/trackback/id/tr1018302957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása